Tudástár

Gyermekmunka elleni világnap (Sajtóközlemény)

2016-06-21

Június 12. a gyermekmunka elleni küzdelem világnapja.

Bányák, építkezések, dohány- és teaültetvények, ruhagyárak – csak néhány a gyermekmunka gyakori helyszínei közül, ahol borzalmas munkakörülmények között, védelem nélkül, gyakran a túlélésért küzdve dolgoznak gyerekek, sokszor bántalmazásnak vagy akár szexuális erőszaknak kitéve.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint több mint 160 millió gyermekmunkás él a világon, a legtöbben a fejlődő országokban. Több mint 70 millióan közülük még a 11. évüket sem töltötték be. A HAND Szövetség június 12-én, a gyermekmunka elleni világnapon az ő helyzetükre hívja fel a figyelmet.

A szub-szaharai Afrikában minden ötödik 5-17 éves gyermek végez az életkorának nem megfelelő munkát, de nem sokkal jobb a helyzet Ázsiában vagy Latin-Amerikában sem: itt körülbelül minden tizedik gyerek minősül gyermekmunkásnak. A Human Rights Watch szerint a gyermekmunkások mintegy hetven százaléka a mezőgazdaságban dolgozik.

„A Fenntartható Fejlődési Célok elfogadásával az ENSZ célul tűzte ki azt is, hogy 2025-re felszámolják a gyermekmunkát. Ez ambiciózus, de valódi összefogással, és a szükséges források biztosításával nem lehetetlen. A gyermekmunka elleni küzdelemben rendszerszintű változásra van szükség, csak komplex, más társadalmi és gazdasági kérdések együttes kezelésével lehet sikeres. Ha nem tudjuk felszámolni a gyermekmunkát, azzal csak újratermeljük a szegénységet, és soha nem fogunk tudni kitörni ebből a körforgásból” – fogalmazott Bördős Éva, a HAND elnökségi tagja.

A gyermekmunka elleni küzdelemben is fontos szerepe van a társadalmi tudatosságnak, illetve az átláthatóságnak. A gyermekmunka ugyanis például kiemelten jelen van az elektronikai és textiliparba, főleg a beszállítói oldalon. Hiába fogadnak el a nagyvállaltok etikai kódexeket, ha az azokban foglalt elveket a beszállítóikon már nem kérik számon. A fejlett országok vásárlóinak pedig tudniuk kellene, hogy kik és milyen körülmények között állítják elő a divatos ruhát vagy mobiltelefont, amit megvesznek, és fel kellene tenniük magukban a kérdést: valóban szükségem rá?

A civil szervezeteket tömörítő HAND Szövetség egyik fő célja 13 éves fennállása óta az, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a globális problémákra, melyek legnagyobb áldozatai éppen a legsérülékenyebb csoportok – köztük a gyermekek.

Legközelebbi programjukon, a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én az esztergomi Duna Múzeumban azt mutatják meg, milyen nehézségekkel küzdenek meg a fejlődő világban az emberek, hogy például vízhez jussanak, és mi a világ fejlett oldalán mennyire pazaroljuk a vizet. A kicsiknek és nagyoknak szóló egész napos vizes játékok után este slammerek verselnek vízről és vízhiányról világszerte.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ: A gyermekmunkával kapcsolatos kérdéseivel keresse Bördős Évát, a HAND Szövetség elnökségi tagját az eva.bordos@hand.org.hu emailcímen.

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved