Tudástár

Elsivatagosodás elleni világnap (sajtóközlemény)

2016-06-21

Számtalan fejlődő országban élő közösség hálás azoknak a magyar szervezeteknek, akik vállalati, állami és magántámogatások segítségével tiszta vízhez juttatják a leginkább rászorulókat világszerte. Hogy mit tehet egy magyar azért, hogy egy szegényebb országbelinek jobb legyen az élete, hogy ne kényszerüljön elvándorolni a hazájából? Milyen magyar fejlesztésekre lehetünk büszkék, és még mit kéne tennünk? Kik azok az emberek, akik magyarként távoli országok lakóinak, gyermekeinek életét teszik jobbá – és ezzel hazánk jó hírét növelik?

A HAND Szövetség az elsivatagosodás elleni küzdelem világnapjára készülve gyűjtötte össze a legsikeresebb, leglátványosabb magyar vízügyi sikereket.

Kapcsolat: HAND Nemzetközi humanitárius és fejlesztési civil szövetség: www.hand.org.hu. Gedeon Tímea igazgató: +36-70-397-7647, timea.gedeon@hand.org.hu. https://www.facebook.com/99lepes1egyenlobbvilagert

https://www.facebook.com/HAND.Szovetseg/

Afrikáért Alapítvány (Kongói Demokratikus Köztársaság)

Az Afrikáért Alapítvány kinshasai, magyar támogatású iskolája és árvaháza területén állami és magántámogatások segítségével kicserélte az elavult vízvezetékeket, a környék több ezer lakójának biztosítva a megbízható vízelérést (a közvetlen célcsoport a Collège Othniel átlag 700 diákja és 40 alkalmazottja, valamint a La Providence árvaházban élő 11 árva). Korábban a csőtörések, megbontott csövek nemcsak kilométereken keresztül szüntették meg a vízellátást, de az egészségre is károsak voltak. A munka során részletes előadássorozatot tartottak a helyieknek a víz értékeiről, élővilágról, víztisztaságról, fogyaszthatóságról és a szennyvizek kezeléséről – a kisebbek pedig a kézmosásról és a szanitáció általános kérdéseiről tanulhattak. Az alapítványt árvák és hátrányos helyzetű gyerekek támogatására hozták létre, 14 éve elsősorban magyarok adományaiból működik a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában.

Kapcsolat: Hamvas Bálint, hamvas.balint@afrikaert.hu

Képek és további információ: http://vizibility.hu/ + http://afrikaert.hu/hu/galeria/kepek/86/vizugyi_fejlesztes_kinshasaban_kongo_2015/

Taita Alapítvány (Kenya)

A Taita Alapítvány által támogatott kenyai árvaházban napkollektorok adják a meleg vizet a felújított fürdőszobákban, új zuhanyokat, vécéket épített az alapítvány a külügyminisztérium támogatásával. Az árvaház földjén folyó patakra emellett gátat és öntözőrendszert telepítettek, így növelve a termést haszonnövényekből, és a kenyai nagykövetségen segítségével víztartály is épült. Az alapítvány támogatja az árvaházi gyerekek oktatását és egészségügyi ellátását, és az árvaházhoz tartozó óvoda és iskola működését. Három gyerek jár felsőoktatási intézménybe, 1 szakközépiskolába, 4 gimnáziumba, a többiek (mintegy negyvenen) az árvaházhoz tartozó iskolába.

Kapcsolat: Szegedi Andrea, 06706053407

Képek és további információ: http://www.taita.info/ + https://www.facebook.com/Taita-Alapítvány-169212859325/

 

Ízelítő a korábbi eredményekből:

Magyar Máltai Szeretetszolgálat: Tanzániai ivóvízprogram

2014-ben Tanzánia fővárosában, Dar es Salaam egyik nehézségekkel súlyosan terhelt általános iskolájában valósított meg a Máltai Szeretetszolgálat komplex higiénés kapacitásbővítési programot. A fejlesztés eredményeképpen legális és tiszta ivóvízhez, továbbá az egészség szempontjából alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz juthatnak az ott tanuló, alapfokú oktatásban résztvevő diákok - közel 2000-en.

További információ: http://www.maltai.hu/?action=new&newid=1726

VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt.: Etiópiai vízellátórendszer

Magyarország egyik legsikeresebb fejlesztési projektje Etiópia Amhara tartományában, Kobo Girana völgy területén 2007-2012. között valósult meg. A VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt.-vel partnerségben végrehajtott vízügyi és öntözési program Magyarország kiemelt vízügyi szaktudására és végrehajtói tapasztalatira épült.

A fővárostól, Addisz-Abebától kb. 650 km-re fekvő Abuware település közelében egy 30 hektáros ültetvényen csepegtető öntözőrendszer, és vízellátórendszer kiépítésére került sor. Az ültetvény öntözési vízének biztosítására kút épült, melynek kapacitása lehetővé teszi a mintegy 1,5 km-re fekvő település lakóinak ivóvízellátását is.

További információ: http://nefe.kormany.hu/vizugyi-es-ontozesi-projekt-kobo-girana-volgyben-etiopia

 

Következő program: Múzeumok Éjszakája az esztergomi Duna Múzeumban

A civil szervezeteket tömörítő HAND Szövetség egyik fő célja 13 éves fennállása óta az, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a globális problémákra, melyek legnagyobb áldozatai éppen a legsérülékenyebb csoportok – köztük a gyermekek.

Legközelebbi programjukon, a Múzeumok Éjszakáján, június 25-én az esztergomi Duna Múzeumban azt mutatják meg, milyen nehézségekkel küzdenek meg a fejlődő világban az emberek, hogy vízhez jussanak, és mi a világ fejlett oldalán mennyire pazaroljuk a vizet. A kicsiknek és nagyoknak szóló egész napos vizes játékok után este slammerek verselnek vízről és vízhiányról világszerte.

 

 

A projekt az Európai Bizottság és a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósult meg.

 

Kapcsolódó dokumentum(ok): 1466523836.jpg

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved