Hírek

A fejlesztés- és egyéb nemzeti szakpolitikáik ellentmondásai

1449130481.png

A HAND Szövetség és visegrádi partnerei kutatási jelentést tettek közzé, a V4-ek Keleti Partnerség országaira vonatkozóan. A jelentés a fejlesztés- és egyéb nemzeti szakpolitikáik céljai között húzódó ellentmondásokat vizsgálja.

A HAND Szövetség és 3 partnerszervezete által publikált kutatási jelentés célja, hogy konkrét példákon keresztül mutassa be, milyen ellentmondások húzódhatnak a fejlődő országok felzárkóztatására tett erőfeszítések és a donorországok, jelen esetben a Visegrádi országok saját gazdasági és egyéb vonatkozású érdekei között. Ezt a problémát felismerve ma a nemzetközi fejlesztés, globális szinten egyik legtöbbször elemzett dilemmája, a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája. Ennek központi kérdése, hogy a donor államok, de akár az Unió szakpolitikái (pl. kereskedelem, energiapolitika, migráció, agrárpolitika stb.), melyek sokszor a fejlődő országok érdekei ellenében hatnak, hogyan egyeztethetőek össze a nemzetközi fejlesztés céljaival. A kutatás megjelentetésével a projektpartnerek arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy akár még az olyan kicsinek számító donorországok, mint a visegrádi négyek nemzeti szakpolitikái is a saját maguk által megfogalmazott fejlesztési célok és a támogatni kívánt országok érdekei ellenében hathatnak.

A kutatás a Visegrádi Alap által támogatott „Kutatási együttműködés a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája kapcsán a Keleti Partnerség országaiban” elnevezésű projekt eredményeként jött létre, melyben a Szövetség három másik visegrádi ország, HAND-hez hasonló nemzetközi fejlesztési platformjával működik együtt. A projekt fő célkitűzése a V4-es országok fejlesztési együttműködésének a hatékonyságnövelése a Keleti Partnerség országaiban, melynek célja a különféle szakpolitikák és a fejlesztéspolitika szinergiájának fokozása, követve az EU és az OECD ide vonatkozó ajánlásait.

A jelentés 4 inkoherencia-esetet mutat be a Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia és Lengyelország vonatkozásában:

  • A HAND Szövetség magyar kutatásában a magyar nemzetközi fejlesztési együttműködés és a nemzetpolitika összefüggéseit vizsgálta az ukrajnai és elsősorban kárpátaljai magyar fejlesztési jelenléten keresztül.
  • A cseh platform (Fors) esettanulmánya a V4-es országok és Azerbajdzsán kapcsolatában írja le a fosszilis energia import ellentmondásos jelenségeit
  • A szlovák platform (Platforma MVRO) által készített esettanulmány a koherencia egy pozitív példáját mutatja be Szlovákia energiapolitikája és Ukrajnára vonatkozó fejlesztés-politikája kapcsán.
  • A lengyel platform (Grupa Zagranica) esettanulmányának célja, hogy a Keleti Partnerség országaiban megvalósuló, közvetlen külföldi befektetések gyakorlati végrehajtásának keretében elemezze a fejlesztési együttműködést szabályozó lengyel törvény alkalmazását.

Tanulmányok:

Policy Coherence for development in eastern parnership countries - case studies

A szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája és a magyar nemzetpolitika

 

2015-12-03

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved