Hírek

Sikeres lehet-e az Európai zöld megállapodás?

1589985525.jpg

Az Európai zöld megállapodás célja, hogy Európát elsőként tegye klímasemlegessé. A megvalósítás céldátuma 2050 és magában foglalja többek között az üvegházhatású gázok nullára csökkentését és a fenntartható közlekedés megteremtését is sok más egyéb cél mellett, amelyekhez nagy összegű befektetési és finanszírozási alapot társítanak. Ezek alapján azt gondolhatnánk minden adott a stratégia megvalósításához és a cél eléréshez. De vajon tényleg működőképes lehet-e a stratégia és vajon milyen veszélyeket rejt magában, ha nem kezdjük el ezt az európai tervet globális viszonylatokban vizsgálni. Az európai civil és nem-kormányzati szereplők megadják a válaszokat.

Nem elég európai léptékben gondolkodni

Az Európai szintű üvegházhatású gázok kibocsátásának ilyen fokú csökkentése örvendetes, de jelenleg nem egyértelmű, hogy ezt Európa pontosan hogyan akarja megvalósítani úgy, hogy közben más, kiszolgáltatottabb helyzetben lévő, Európán kívüli országok ne szenvedjenek még nagyobb kárt ebben a törekvésben, kiemelten utalva a Globális Dél államaira. Ennek a hatásfelmérése még nem igazán történt meg, a nem kormányzati szervezetek pedig egyre inkább sürgetik ennek elkészítését. Nem beszélve arról, hogy nagyobb összhangot kellene kialakítani a Fenntartható Fejlődési Célokban megfogalmazott irányelvekkel is, amelyek globálisak és nem megkerülhetők.


Erősíteni kell a klímapolitikai vállalásokat a stratégiában

Az európai törekvések nem érhetők el úgy, hogy ezek a célok nem jelennek meg azokban a szakpolitikai tervekben és nemzetközi együttműködésekben, melyeket az EU más országokkal, de legfőképpen a fejlődő országokkal kötött. Tehát, amikor klímavédelemről beszélünk nem csak az európai területek kiemelten fontosak, hanem a teljes ökoszisztéma globális védelmére kell megoldást találni, megoldást kell adni például a nemzetközi erdős területek védelmére és a kockázatok csökkentésére is.


Emberi jogok és egyéb társadalmi kérdések

Az Európai zöld megállapodás egyelőre csak zöld megoldásokat kínál, és ezekre fókuszál, főként a gazdaság működésének átalakításával, de közben elmarad annak az aprólékos vizsgálata, hogy ezek a változások hogyan hatnak a társadalom egyes rétegeire, illetve olyan kérdésekre, mint az esélyegyenlőség és a nők, lányok helyzete. Ráadásul az EU-nak már vannak akciótervei ilyen kérdésekben, de ezek sem – úgy ahogy a fent említett Fenntartható Fejlődési Célok sem – függetleníthetők a zöld megállapodástól, sőt egyben kezelendők.

Fontos kérdésként merül fel az emberi jogok védelme is, hiszen a zöld vállalások nagy hatással lehetnek erre is. Amíg Európában csökkentjük a káros gázok kibocsátását és különböző termelési folyamatokat alakítunk át, vagy éppen szüntetünk meg, addig dolgoznunk kell azon is, hogy ezeket hogyan fogjuk pótolni úgy, hogy gazdasági hatásait ne érezzük. Ez semmiképpen nem vezethet például ahhoz, hogy a megnövekedett bioüzemanyag igény miatt a fejlődő országokban még több erdőt pusztítsanak el, és még több embertől vegyék el a termőföldeket, amely amúgy a megélhetést jelenti rengeteg ember számára ezekben az államokban.

A teljes javaslatcsomag a Climate Action Network (CAN) Europe oldalán olvasható és további kérdéseket is felvet, mint például a felelősebb finanszírozást, amelyet szintén nem csak Európában kell erősíteni. Az európai stratégia nem lehet sikeres anélkül, hogy globális kontextusban gondolkodnánk róla.

Az Európai zöld megállapodásról pedig itt olvashatók részletek.

A kép forrása: Li-An Lim on Unsplash

 

2020-05-20

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved