Hírek

Rendezvény a szabadkereskedelmi egyezményekről - „TTIPlite” és társai

1556628169.jpg

Április 2-án közös rendezvényt tartott a Hand Szövetség, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet a szabadkereskedelmi egyezményekről.

Donald Trump beiktatását követően kikerültek a közvélemény látóköréből az Európai Unió által érintett szabadkereskedelmi tárgyalások. A közvélekedéssel szemben az amerikai elnök sem ellensége a „szabad kereskedelemnek”, csak erőteljesebb tárgyalási pozícióból akarja érvényesíteni az amerikai érdekeket. A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) tárgyalások „jegelésével” az Európai Bizottság sem adta fel ezirányú terveit. Az Unió tagállamainak miniszterei arról egyeztettek, hogy megadják-e a felhatalmazást a Bizottságnak az Egyesült Államokkal folytatandó kereskedelmi tárgyalások újrakezdésére (TTIPlite).

Eközben az Európai Unió a Japánnal megkötött kereskedelmi egyezményt követően most a Vietnammal tervezett megállapodást is szeretné elfogadtatni, valamint mindent megtesz azért, hogy létrejöjjön egy olyan Multilaterális Befektetői Bíróság (MIC), amely még több előjogot biztosítana az óriáscégeknek. Ezzel szemben az EU hátráltatni próbálja azon ENSZ egyezmény létrejöttét, amely véget vetne a nemzetek feletti vállalatok büntetlenségének.

A résztvevők azt járták körül, hogy mi várható a világgazdaságban a geopolitikai helyzet utóbbi években megfigyelt változásait követően, és tényleg visszaszorulóban van-e a globalizáció, vagy csak a szereplők és az erőviszonyok változtak meg bizonyos mértékben.

A rendezvényt a HAND Szövetség társelnöke, Újszászi Györgyi nyitotta meg. Előadást tartott Pia Eberhardt nemzetközi kereskedelem és befektetéspolitika szakértő (Corporate Europe Observatory) Szép új világ - Amikor a multik perlik az országokat címmel; Schiffer András jogász A szabadkereskedelem globális játszmái címmel és Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője Meddig úszhatják meg büntetlenül az óriáscégek? címmel.

Az Európai Unió tagállamai a Tanács április 15-i ülésén jóváhagyták, hogy megkezdődjenek a tárgyalások az EU és az Egyesült Államok között egy új szabadkereskedelmi egyezményről. A témáról bővebben az MTVSZ oldalán olvashatnak.


 

2019-04-03

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved