Hírek

Megjelent az ENSZ Éghajlatváltozási Összefoglalója

1458913529.jpg

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködésével március 23-án, a Meteorológiai Világnapon magyar nyelven is hozzáférhetővé vált az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) Ötödik Értékelő Jelentés Szintézisének Döntéshozói Összefoglalója.

Az összefoglaló tényként állapítja meg, hogy a globális felmelegedés elsődlegesen az emberi tevékenységhez köthető. Az üvegházhatású gázok fokozódó kibocsátásával megnő a visszafordíthatatlan változások valószínűsége. A Föld természeti és társadalmi környezetét egyaránt befolyásoló éghajlatváltozás az egyre szélsőségesebb időjárási események intenzitásában és gyakoriságában figyelhető meg.

Magyarországon a múlt század eleje óta tapasztalt 1 °C-os országos hőmérséklet-emelkedés meghaladja a globális növekedés 0,81 °C-ra becsült mértékét. Ezért a korábbiaknál is fontosabb a megelőzés és a felkészülés, a kockázatok kezelésében az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a hatások azonnali mérséklése együttesen jelenthet csak hatékony megoldást.

A megfigyelt változások és azok okai

Az éghajlatváltozást az antropogén eredetű üvegházgáz kibocsátások növekedése okozza, amely főként a gazdasági- népességnövekedésnek köszönhető, és amelyek jelenleg minden eddiginél nagyobbak. Ezeknek a folyamatoknak a következtében a szén-dioxid, a metán és a dinitrogén-oxid légköri koncentrációja oly mértékben emelkedett, amelyre az elmúlt legalább 800 000 évben még nem volt példa. Rendkívül valószínű, hogy a légkör és az óceánok melegedésének, a hó és a jégtakaró csökkenésének, a tengerek szintmelkedésének ezek voltak a legfőbb okozói.

Az éghajlatváltozás hatásai

Az elmúlt évtizedekben az éghajlatban bekövetkezett változások hatással voltak a természeti és ember által létrehozott rendszerekre valamennyi kontinensen és az óceánokban is, és jól jelzik a természeti és az ember által létrehozott rendszerek érzékenységét:

Az 1950 óta jelentkező időjárási és éghajlati események változása közül az alábbiakat az emberi tevékenységgel hozták összefüggésbe:

- hideg hőmérsékleti szélsőségek csökkenése

- meleg hőmérsékleti szélsőségek növekedése

- szélsőségesen magas tengerszint növekedés

- heves esőzések számának növekedése több régióban 

Az éghajlat jövőbeli változásai, kockázatok és hatások

Az üvegházhatású gázok folytatódó kibocsátása további felmelegedést és az éghajlati rendszer valamennyi összetevőjében hosszú távú változásokat fog okozni, amely megnöveli a társadalmat és az ökoszisztémákat érintő súlyos és visszafordíthatatlan hatások valószínűségét. A változás számos jelensége és ezek hatásai még évszázadokig érzékelhetőek lesznek abban az esetben is, ha az emberi tevékenységből eredő kibocsátások teljesen megszűnnek.

Nagyon valószínű, hogy a hőhullámok egyre gyakrabban és hosszan tartóan fognak előfordulni, és a nagy csapadékkal járó események egyre intenzívebbé és gyakoribbá válnak számos régióban. Az óceánok felmelegedése és savasodása, valamint a globális átlagos tengerszint emelkedése is folytatódni fog.

A változó éghajlat által a jövőben okozott kockázatok és hatások egyenlőtlenül oszlanak el, és általában nagyobb mértékben érintik a hátrányos helyzetű embereket és közösségeket minden fejlettségi szintű országban.

Az éghajlatváltozás kezelése

Sokféle alkalmazkodási és mérséklési lehetőség segíthet az éghajlatváltozás kezelésében, de egyik sem elegendő önmagában. Ezek hatékonysága a szakpolitikákon és a minden szinten való együttműködésen múlik, melynek sikerét elősegíthetik az olyan integrált válaszreakciók, amelyek összekötik az alkalmazkodást és a mérséklést egyéb társadalmi célokkal. Ilyenek például az intézmények és az irányítás, az innováció, a környezetvédelmet figyelembe vevő technológiákba és infrastruktúrába való befektetések, és a fenntartható megélhetési, viselkedési és életmódbeli döntések.

Szakpolitikai megközelítések az alkalmazkodás, a mérséklés, valamint a technológia és finanszírozás területén

A hatékony alkalmazkodási és mérséklési válaszreakciók a több területet átívelő, nemzetközi, regionális, nemzeti, és az országos szint alatt alkalmazott szakpolitikáktól és intézkedésektől függnek. Azon több területet érintő szakpolitikák, melyek ösztönzik a technológia fejlődését, elterjedését és átadását, s amelyek forrást biztosítanak az éghajlatváltozásra adott reakciókra, kiegészíthetik és növelhetik a közvetlenül alkalmazkodásra és mérséklésre koncentráló szakpolitikák eredményességét.

A fenntartható fejlődéshez való optimalizálás, szinergiák és kölcsönhatások

Az éghajlatváltozás fenyegetést jelent a fenntartható fejlődésre. Az éghajlatváltozás felerősít egyéb társadalmi és természeti kihívást, még nagyobb terhet rakva ezzel különösen a szegényekre. Az éghajlatváltozás elleni politikáknak a fenntartható fejlődéshez való hozzáigazítása megköveteli mind a mérséklésre, mind az alkalmazkodásra való odafigyelést. Az éghajlatváltozás csökkentésére valamint az ahhoz való alkalmazkodásra történő erőfeszítések magukkal hozzák az egymásra hatások egyre komplexebbé válását, felölelve az emberi egészséggel, a vízzel, az energiával valamint a földhasználattal való kapcsolódásokat.

Éghajlatváltozás 2014 Szintézis Jelentés Döntéshozói Összefoglaló magyarul

 

2016-03-25

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved