Hírek

Megalakult a Beyond 2015 Nemzeti Civil Egyeztető Fórum

1406124008.jpg

24 magyar civil szervezet csatlakozott a Beyond 2015 kampányhoz, akik együttesen a magyar civil szféra jelentős részét lefedik, illetve átlátják, tagszervezeti szinten körülbelül 200 szervezetet megjelenítve. A Millenniumi Fejlesztési célokat 2015-ben felváltó új, globális keretrendszer a nemzetközi fejlesztési együttműködés egyik legfontosabb prioritása jelenleg. Az ennek szakszerű jobbítását célul kitűző nemzetközi civil kampány, azaz a Beyond 2015 – amely ezernél is több civil szervezetet tömörít világszerte – igyekszik a kialakítandó új célokat, alcélokat, jelzőszámokat és feladatokat hatékonyan befolyásolni, hogy azok tükrözzék mind a civilek, mind a szélesebb társadalom igényeit, főként a fejlődő országokban élő érintettekéit.

A magyar kampányt a HAND szervezete, vezeti nemzeti koordinátorként. A tavasz óta intenzíven zajló folyamatok és események következtében sikerült egy olyan magyar civil platformot létrehozni, amely igyekszik egyesíteni tagjainak érdekeit és szakértelmét, hogy országunk hitelesen és hatékonyan tudjon a folyamatba becsatlakozni és további eredményeket elérni. A Fórum eddigi munkájában az ENSZ új, Fenntartható Fejlesztési Céljainak megalkotásában az egyik főszerepet betöltő ENSZ Nyitott Munkacsoportjában (OWG) folyó munka befolyásolása volt. A Beyond 2015 üzeneteinek a döntéshozókhoz és fő koordinátorokhoz való eljuttatásában is nagy szerepet tudott és tud a Fórum játszani, mivel az OWG társelnöke magyar, Kőrösi Csaba nagykövet úr személyében.

A Beyond 2015 Nemzeti Civil Egyeztető Fórum jelenlegi 24 tagja különféle területeket képvisel, úgy mint  az emberi jogok, környezetvédelem, társadalmi kirekesztés, oktatás, kultúra, és érdekképviselet, illetve a nemzetközi fejlesztési együttműködés. A szervezetek között a HAND tagszervezetinek többsége mellett megtalálhatóak más szereplők is, mint például a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), a Greenpeace Magyarország Egyesület, és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány. A cél tehát megvalósulni látszik, és egy olyan szerveződés látott napvilágot, amely egyszerre több nemzetközi fejlesztési együttműködéshez szorosan kapcsolódó területet tud képviselni és az egyes szakterületek remélhetőleg egymást erősítő felekként fognak működni.

A Fórum első nagy lépéseként hivatalos nyílt levelet küldött Dr. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszternek és más érintett minisztériumi köztisztviselőnek, többek között Baján László főosztályvezetőnek és Szijjártó Péter parlamenti államtitkárnak is. A levél legfőbb célja, hogy felhívja az új döntéshozók figyelmét eme folyamat fontosságára és arra, hogy Magyarországnak az egyes nemzetközi szervezetekben betöltött tagsága miatti kötelezettségei mellett kiemelt érdeke is a lehető legerőteljesebben, és a civilek által is képviselt értékek mentén részt venni ebben a folyamatban, akár az EU egyik élharcosaként is.

A hatékony részvétel Magyarország nemzetközi fejlesztési együttműködésben betöltött jövőbeni szerepét is pozitívan befolyásolhatná, ha megteremtődnek az ehhez szükséges feltételek. A Fórum szeretné, hogy mindez a mára létrejött, megerősödőben lévő civil-állami kooperáció keretein belül folytatódjon. Ezzel kapcsolatos egyeztetésekre egy közelgő esemény, a nemzetközi fejlesztési területekért felelős európai uniós miniszterek július 14-15-i olaszországi informális egyeztetése okán is hamarosan sor kerülhetne. Az esemény sikeressége és kimenetele egyben az Európai Unió fokozottabb szerepvállalását is biztosítani tudná az új fejlesztési célok kialakításában.

A Beyond 2015 Nemzeti Civil Egyeztető Fórum nyílt levele itt érhető el:

http://hand.org.hu/media/files/1403888849.pdf

 

2014-07-04

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved