Hírek

Magyar hozzájárulás a globális fenntartható fejlődéshez - HAND AidWatch jelentés 2019

1574096778.png

A HAND Szövetség 2019. november 15-én szakmai fórumot rendezett a nemzetközi fejlesztés (NEFE) és segélyezés magyar pénzügyi finanszírozásáról kormányzati, civil és egyéb szakértők részvételével. A résztvevők hozzászólásaikban azt elemezték, hogy milyen pénzügyi forrásokkal és hogyan járul hozzá hazánk nemzetközileg a fenntartható fejlődéshez az alacsony és közepes jövedelmű országoknak nyújtott nemzetközi fejlesztési és egyéb támogatások útján. Az esemény során a Szövetség bemutatta erre vonatkozóan a Fenntartható magyar NEFE – HAND AidWatch jelentés 2019 című kiadványát.

A jelentés szerint Magyarország 2003 óta évente több milliárd forintot fordít nemzetközi fejlesztésre ún. hivatalos fejlesztési támogatásként (Official Development Assistance - ODA) az alacsony és közepes jövedelmű országok megsegítésére. Közös uniós vállalás, hogy a 2004 után csatlakozott országok esetében ennek mértéke elérje évente a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 0,33%-át. Bár hazánk ezt még nem teljesíti, a jelentésben ismertetett adatok szerint 2018-ban így is 77 milliárd forintot fordított erre a célra, ami a magyar GNI 0,21%-át jelentette. Ez a 2017-es magyar hozzájárulás majdnem megduplázását jelenti egyik évről a másikra, ami példátlan növekedés mind a magyar NEFE elmúlt 15 évében, mind pedig a 2004 után csatlakozott uniós tagállamok között.

Magyarország egyrészt a nemzetközi fejlesztésre szánt költségvetési előirányzatokon, másrészt a nemzetközi klímafinanszírozásra szánt pénzforrásokon keresztül is nyújt támogatásokat. A civil szervezetek kiemelték, hogy a direkt támogatásokon túl hazánknak azt is elő kell segítenie a nemzetközi döntéshozatal keretében, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok saját adóbevételeiket is képesek legyenek növelni. Ennek elengedhetetlen feltételte a nemzetközi adózási rendszer megrefomálása annak érdekében, hogy ne hagyhassa el elcsalt adó formájában ezeket az országokat nagyobb mennyiségű pénzforrás, mint ami segélyként hozzájuk beérkezik, ami jelenleg a helyzet.

A kormányzat jellemzően a migrációs kihívás helyben történő kezelését, illetve az üldözött keresztények megsegítését, valamint a magyar exporttevékenység növelését állítja előtérbe az erőteljesebb magyar nemzetközi segélyezési és fejlesztési fellépés során. A civil szervezetek azt hangsúlyozzák, hogy elengedhetetlen a fenntartható fejlődés minden országra kiterjedő feltételeinek megteremtése, és hogy ebben minden fejlett ország, hazánkkal egyetemben sokkal jelentősebb szerepet kell, hogy vállaljon. Ebben a növekedésre koncentráló gazdasági szemlélet helyett olyan megközelítésre van szükség, amit a környezeti fenntarthatóság, a gazdasági igazságosság, a nemek közötti egyenlőség, az emberi jogok és a jó kormányzás horizontális elvei hatnak át.

A magyar kormányzat mellett a hazai civil szervezetek is egyre nagyobb arányban költenek fejlesztési céllal mind partnerországokban, mind pedig itthon a globális kihívások és a lehetséges megoldások megismertetését szolgáló szemléletformáló, ismeretterjesztő tevékenységekre. 2018-ban ezek az összegek becslések alapján elérték a 2 milliárd forintot.

A láthatólag növekedésnek indult források további bővítése mellett a civil szervezetek azt is fontosnak tartják kihangsúlyozni, hogy a magyar tevékenység hatékonyságának növelésére is szükség van. Ehhez kiváló alkalmat teremt, hogy a NEFE-re vonatkozó szakpolitikai stratégia megújításán dolgozik jelenleg a kormányzat.

 

2019-11-18

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved