Hírek

Fórum a civil szféra csökkenő szerepéről

1478519042.jpg

A CONCORD Europe Budapesten rendezte kétnapos civil fórumát, amelyen a meghívottak azt próbálták átbeszélni, hogy mit is tehetnének a civil szféra szerepének csökkenése ellen.  


 

Balról: Dési András, Móra Veronika, Bodoky Tamás, Seamus Jefferson, Małgorzata Szuleka, Gordan Bosanac

A program részeként egy panel-beszélgetést is tartottunk hazai újságírókkal és civilekkel, illetve meghívott lengyel és horvát civil képviselőkkel. A panel beszélgetés rövid összefoglalóját itt közöljük:

A More Democracy for More Europe projekt keretében került sor “A civil szféra csökkenő szerepe az illiberális kormányzások alatt” című panelbeszélgetésre.

Pontosan egy hónappal a Népszabadság bezárása után, a sorsdöntő amerikai elnökválasztás napján, a magyar kormány hetedik – ezúttal sikertelen – alkotmánymódosításának kísérletével egyidőben a konferencián a civil párbeszéd a téma: mit tesznek a kormányok, mit tud a független sajtó és a kormányzattól független szervezetek. 

Seamus Jefferson, a CONCORD igazgatója, a beszélgetés moderátora kiemelte, hogy a kétnapos program elsődleges szempontja az informálódás, a tapasztalatcsere és lehetőségek, jó gyakorlatok megvitatása. “Mi legtöbben nemzetközi fejlesztéssel foglalkozunk; feladatunk a demokratikus, európai értékek képviselete tőlünk távoli országokban. Ahhoz, hogy ezt hitelesen képviselni tudjuk, először a magunk háza táján kell rendet tenni” – mondta összefoglalójában

Dési András, a Népszabadság munkatárs elérzékenyülve, de tényszerűen mesélte el az elmúlt hónap eseményeit, az újság meglepetésszerű felfüggesztését. 

Bodoky Tamás, az átlátszó.hu főszerkesztője a probléma forrásának egyik fő okát a media-tulajdonlásban jelölte meg. “Magyarországon ez lokális gazdag emberek játéka lett, a legtöbb esetben hiányzik a szerkesztőség és a tulajdonos közötti fal és saját szócsövüknek használják”. A politika kihasználja a médiát és az állami hirdetéseken keresztül gazdasági eszközökkel is befolyásolja a piacot és eltérítette az oknyomozó újságírást is, ami csökkenti a lakosság igazsághoz való hozzáférését is.

Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója figyelmeztetőnek nevezte, hogy a Norvég Alapok kormányzati ellenőrzése következtében két folyamat is elindult: egyrészt a civil szervezetek hitelessége a hozzá nem értők szemében csökkent, másrészt vannak civilek, akik még mindig kormányzati, de leginkább propaganda-nyomás alatt vannak. Harmadrészt – és számára ez a reménykeltő – bizonyos civilek között megjelent az együttműködés lehetősége. “A magyar demokrácia negyedszázada harcok nélkül, békésen alakult ki – ezért nem tudjuk igazán értékelni az eredményeit, intézményeit és nem is küzdöttünk a fennmaradásukért. A civil szerveződést újra kell építeni, és most igazán alulról, apró lépésenként, óriási türelemmel” – hangsúlyozta Móra.

Małgorzata Szuleka, a lengyel Black Monday aktivistája szerint a magyar próbálkozások példamutatóak a lengyelek számára is, különösen, hogy a jobboldali politikusok között is van tapasztalatcsere. A lengyel helyzetet ismertetve kiemelte, hogy ott a “legfőbb ellenség” szerepére az Alkotmánybíróságot szemelte ki a kormányzati propaganda. Azt elismerte, hogy a közmédia mellett a magánszféra többé-kevésbé független médiát is üzemeltet, aminek van hatása és elfogadottsága az emberek körében. Megkezdődött viszont a közösségi médiában is a támadás, magukat konzervatívnak tartók twitteren kezdték pellengérre állítani a civil szervezetek működését. “Fontos lenne a jó narratíva, a könnyen érthető üzenetek és kommunikáció a fiatalok és a kevésbé tanultak számára is, mert ebben sokkal jobbak a populista kormányok”. 

Gordan Bosanac, a horvát CROSOL vezetője kiemelte, mennyire meglepődtek, hogy friss EU tagként néhány ország mennyire épp az európai értékek elleni irányt vette fel a politikai közbeszédben. Szerinte a horvátoknak szerencséjük volt, hogy az előző kormányuknak nem volt elsöprő többsége, mert mind a magyar, mind a lengyel példa azt mutatta, hogy hatalomra-kerülésük után azonnal elkezdték lebontani a demokrácia pilléreit a jobboldali pártok. “Az illiberális politika erről szól: nevezz meg egy ellenséget, amitől félnek az emberek, majd oldd meg a problémájukat erőszakos rendteremtéssel”. Szerinte a megoldást a civil szerveződések közötti nemzetközi együttműködés és a tettek hozhatják. 

A panelbeszélgetés résztvevői:
- Dési András – újságíró, Népszabadság
- Bodoky Tamás – újságíró, atlatszo.hu
- Małgorzata Szuleka – Helsinki Bizottság Lengyelország (és az abortusz-tiltás elleni kampányban vezető civil szerepet játszó Black Monday aktivistája)
- Gordan Bosanac – elnök, CROSOL
- Móra Veronika – vezető, Ökotárs
- moderátor: Seamus Jeffreson – igazgató, CONCORD

Kapcsolódó dokumentum(ok):
Fórum a civil szféra csökkenő szerepéről PROGRAM

 

2016-11-07

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved