Hírek

Fejlesztések a környezetvédelemért és a klímánkért

1447777458.jpg

Mik a nemzetközi fejlesztés környezeti vonatkozásai? Hogyan segítik majd a szeptemberben elfogadott Fenntartható Fejlesztési Célok a klímaváltozás hatásainak csökkentését? Milyen kezdeményezések vannak a célok elérésére?

Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Magyar Természetvédők Szövetsége és a HAND közös szervezésű konferenciáján, amelynek társzervezője az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala volt.

A konferencia első felében különböző kormányzati célokról és szakértői meglátásokról halhattunk, amelyet Dr. Szabó Marcel a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztos-helyettes nyitott meg, aki szerint az új fejlesztési keretrendszer létfontosságú, és más mint az előző törekvések. Ez nem is lehetne másként, hiszen az ipar mindenhatóságába vetett hit megingása és a gazdasági jólét kereteinek átalakulása ezt követeli. Hasonlóan gondolkodik Huber Tímea is (Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Főosztályának vezetője), aki mindemellett a globális nevelés fontosságát emelte, ami nélkül a fenntartható életmódhoz kapcsolódó ismeretek nem adhatóak át, és szorgalmazta, hogy ez a mind a formális mind pedig a nem formális oktatás része legyen. Hangsúlyozta, hogy ezért még rengeteget kell tenni itthon is.

Ezeken túl megismerhettük a Földművelésügyi Minisztérium álláspontját és programjait is, amelyeket Szekér Klára főosztályvezető-helyettes mutatott be. A minisztérium rendkívül fontos szerepet tölt be mind a környezetvédelem mind pedig az agrár területeken, és ezt sokkal könnyebben tudná koordinálni ha a vízügy nem a Belügyminisztérium hatáskörébe került volna át. Hangsúlyozta, ahogy minden előadónk is, hogy szűkösek ez erőforrások nem csak globálisan, de kifejezetten Magyarországon is így sokkal fókuszáltabban kell ezeket használnunk.

A szekció további szakértője, Faragó Tibor (Szent István Egyetem oktatója, klímaszakértő) kiemelte, hogy a különböző együttműködéseknek (környezeti, fejlesztési, gazdasági) összhangban kell lenniük, amit mind a Millenniumi Célrendszer mind pedig a Fenntartható Fejlesztési Célok igyekeznek megvalósítani, de nem maradéktalanul. Ahhoz, hogy ez működjön minden országnak ki kell vennie a részét a megvalósításból. Már ő is utalt arra, hogy a környezeti- és klímaváltozás okán egyre kevesebb faj él a Földön, és ha ez így megy tovább és nem változtatunk, akkor a fajok közel negyede eltűnhet. Vida Gábor szakértő pedig kifejezetten ezt részletezte előadásában és kijelentette, hogy a környezet állapotának legjobb indikátora a biodiverzitás, de ez sajnos fokozatosan romlik és amíg a gazdaság áll a középpontban és mindent ehhez képest határozunk meg addig ez nem is fog változni.

A fejlesztési módok nagy kritikusa, Gyulai Iván (Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány) nem kímélte a Fenntartható Fejlődési Célok rendszerét és kiemelte, hogy egyértelműen hordoz magában ellentmondásokat. Például az egyenlő hozzáférés az erőforrásokhoz csak további erőforrások bevonásával valósulhat meg, a célok csak további környezeti terhelés árán megvalósíthatók meg, ezáltal pedig több cél sem teljesülne.

Az elméleti rész után, a konferencia második felében gyakorlati példákon keresztül mutattuk be, hogy hogyan is alakulnak a fejlesztési törekvések a valóságban. Volt szó a fair trade (méltányos kereskedelem) pozitív hatásairól, az atomenergia veszélyességéről az ukrán erőművek példáján keresztül bemutatva, de képet kaphattunk az afrikai kakaóültetvényeken alkalmazott gyermekmunkáról is és hogy hogyan küzdenek ez ellen a helyi szakszervezetek. Ugyan a példák sorában a negatív gyakorlatok domináltak, de ettől függetlenül a téma képviselői pozitívan állnak a fejlesztésekhez és bizakodóak, hiszen összefogással, a helyi és közösségi kezdeményezések támogatásával nagyon jó és hatékony programok valósíthatóak meg, amelyek kis lépésekben ugyan, de el tudnak vezetni a sikerhez, ami egy fenntartható világ megteremtése lenne.

A második rész előadói voltak:

  • Ms. Marie Jeanne N’Zore Kombo, UGTCI szakszervezetek szövetségének mezőgazdaságért

felelős titkára, Elefántcsontpart

  • Újszászi Györgyi környezetgazdász, Védegylet
  • Fidrich Róbert projektvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Lajtmann Csaba elnök, Éghajlatvédelmi Szövetség
  • Éger Ákos csoportvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Bördős Éva projekt koordinátor, DEMNET

A rendezvény előadásainak anyagai a Tudástárban érhetőek el.

 

2015-11-17

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved