Hírek

Akadémiai reggeli a TRIALOG szervezésében

1435587153.png

Az Európai Bizottság és az Ausztriai Fejlesztési Ügynökség közös projektje, az Akadémiai Reggeli Vita, a TRIALOG keretein belül került megrendezésre, amelynek június 10-én Brüsszel adott helyet. A Leeds-i Egyetemmel közös szervezésű esemény a CONCORD közgyűlésével egy időben zajlott olyan professzorok részvételével, mint Dr. Simon Lightfoot a Leeds-i, illetve Dr. Fabienne Bossuyt a Genti Egyetemről, akik számos CONCORD-taggal találkoztak, hogy megosszák velük kutatási eredményeiket és megvitassák a fejlesztési együttműködési trendeket az EU13 régióra vonatkozóan.

A vitát Rebecca Steel-Jasińska, a TRIALOG-projekt menedszere nyitotta meg, aki emlékeztette a résztvevőket a TRIALOG elmúlt 15 évben, a civil társadalomban végzett munkájára az EU „új” tagállamaiban, mellyel elkötelezte magát a globális fejlesztés érdekében.

A továbbiakban a Leeds-i Egyetem professzora, Dr. Simon Lightfoot mutatta be a fejlesztési együttműködés területén végzett kutatási eredményeit az EU13 országokra vonatkozóan. Ennek kapcsán kihangsúlyozta, hogy az Európai Unió befolyása számos országban rendkívül fontos volt a fejlesztési támogatások újraindításának tekintetében, azonban csak általánosságban véve, illetve a bővítési folyamat specifikus pontjainál. A professzor felhívta a figyelmet a CSO-k (Civil Society Organisations, vagyis a Civil Társadalom Szervezetei) szerepére is, hiszen kiemelt napirendi pontként tartják fent a fejlesztési együttműködés ügyét ezekben országban, amikor a „közös ügy” meghatározásáról van szó. 

Dr. Fabienne Bossuyt a Genti Egyetemről szintén kutatásain keresztül ismertette az EU13 néhány donorának hatásait a közép-ázsiai térségben (főleg Azerbajdzsánban), ahol a donorok a szegénység csökkentésére és nem a demokratizálásra fókuszálnak. A Lett Fejlesztési Civil Társadalmi Szervezet, LAPAS nevezetű platformjától Inese Vaivare kihangsúlyozta a fejlesztési CSO szereplők diverzitását Európában és a CONCORD-szövetségen belül. Ennek a diverzitásnak a felölelése érdekében elengedhetetlen a közös munkára való képesség. Nézetei szerint az EU13 országok némileg előnnyel rendelkeznek a fejlesztési együttműködés iránti elköteleződés terén. És hogy ez miből is adódik? Abból hogy a régióban sok ember megtapasztalta, hogy milyen egy megszorító rezsim keretei között élni és képes arra, hogy megtalálja a nem pénzügyi természetű utat is, amely hozzájárul a fejlesztések hatékonyságához is.

Bördős Éva a HAND egyik tagszervezetétől, a DemNettől a magyar állam és a civil társadalom nemzetközi fejlesztési együttműködésben játszott szerepét mutatta be. A 2014-es év Magyarország számára mérföldkő volt, hiszen márciusban a kormány elfogadta nemzetközi fejlesztési együttműködésre vonatkozó stratégiáját és még ugyanebben az évben elfogadásra került a fejlesztési együttműködésre és humanitárius segítségnyújtásra vonatkozó törvény is. Szintén megvitatásra került az is, hogy a köztudatban mennyire jelenik meg Magyarország donorországként, tehát hogy másokat is segít. Miközben egy közvéleménykutatás szerint a válaszadók 73%-a hallott már Magyarország más országoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtásáról, csupán 43% hallott arról, hogy Magyarország elköteleződött a kevésbé fejlett országok fenntarthatósági folyamatainak támogatását illetően is.

A bizottsági prezentációk végén a résztvevők megvitatták, hogy a jövőben milyen akadémiai kutatási szempont kialakítása lenne hasznos a fejlesztési civileket illetően a régióban. Számos ötlet és téma került meghatározásra:

  • az NGO-hálózat menedzsmentje
  • miként lehet befolyásolni a közös attitűdöt és magatartást
  • a globális oktatási projektek hatásai
  • a szakpolitikák fejlesztési célú koherenciája és az hogy ez mennyiben kapcsolódik más szakpolitikákhoz
  • a hatások és eredmények összehasonlítása a partnerségi projektek és az egyes országok projektjei között.
 

2015-06-29

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved