Hírek

A Hand Szövetség egy ENSZ egyezményért küzd

1539274371.jpg

A Hand Szövetség levelet írt az európai parlamenti képviselőknek, hogy határozatukkal támogassák, hogy létrejöjjön és az EU támogasson egy kötelező hatályú nemzetközi egyezményt, amelynek célja az emberi jogok védelme a nemzetek feletti vállalatok tevékenységeivel szemben. 

Az elmúlt években az újságolvasók sokat hallhattak a szabadkereskedelmi egyezményekről. Ezek az egyezmények a globális kereskedelem útjában álló akadályokat kívánják lebontani. Ez elsősorban a multinacionális vállalatok érdeke. Ők hasítják ki a legnagyobb szeletet a világkereskedelemből, és nekik is van a legnagyobb hatásuk ezekre az egyezményekre.

Eközben ki foglalkozik az emberek érdekeivel a cégekkel szemben? Csak Kolumbiában idén 2018. szeptemberéig több mint 70 civil jogvédőt gyilkoltak meg elsősorban magánvállalatok paramilitáris hadseregei, mert próbálták az emberek jogait a cégeké elé helyezni. Ezek a problémák globálisak, de a gyengébb érdekérvényesítő képességgel rendelkező fejlődő országok állampolgárait kiemelten sújtja.

Erre sajnos jó példa a pálmaolaj ügye. Indonéziában, Ugandában, Kamerunban és számos más országban megfosztják a helyi közösségeket hagyományos módon művelt földjeiktől, hogy multinacionális cégek olajpálma ültetvényeket létesíthessenek rajta. Indonéziában megközelítőleg 40 millió ember szenvedett 2015-ben az olajpálma ültetvények létesítéséhez kötődő tüzek miatt, 23 ember meghalt - többségük gyermekek - az erdőtüzek miatt kialakult légzőszervi megbetegedések következtében. De hogy közelebbi példát nézzünk, az ausztráli Aurul vállalat büntetlenül megúszta a 2000. januári nagybányai ciánszennyezést, s a halpusztulás miatt komoly károkat elszenvedi Tisza-menti halászok a mai napig nem kaptak kártérítést.

A gazdasági globalizáció következtében a legfőbb gazdasági szereplők tevékenysége globálissá vált, a különféle nemzetek feletti vállalatok tevékenységük transznacionális jellege mögé rejtőzve büntetlenséget élvezhetnek sokszor komoly emberi jogsértések illetve természeti környezetünk pusztítása ellenére. Az utóbbi évek nemzetközi folyamatainak következtében ma már ott tartunk, hogy már több mint 3000 kétoldalú ill. regionális kereskedelmi ill. befektetési egyezmény védi a külföldi befektetők (multik) érdekeit, lehetővé téve, hogy e cégek bármikor több milliárd dolláros kártérítési pert indítsanak egyes országok ellen, amikor a kormányok az állampolgáraik egészségét, környezetünk védelmét célzó intézkedéseket hoznak. Azonban a mai napig nincs olyan nemzetközi egyezmény, amely biztosítaná a multik felelősségre vonását.

Ezért is tartja szükségesnek a Hand, hogy létrejöjjön egy kötelező hatályú nemzetközi egyezmény, amelynek célja az emberi jogok védelme a nemzetek feletti vállalatok tevékenységeivel szemben. Ilyen egyezményt javasoltak a fejlődő országok az ENSZ-ben.

Sajnos az Európai Unió - habár az emberi jogok bajnokának tartja magát - ennek a folyamatnak a során elsősorban a vállalatok érdekét tartja szem előtt, és megpróbálta lassítani, bojkottálni azt. Minden év őszén tartja ülésszakát az egyezmény előkészítésével foglalkozó ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 

 

2018-10-11

 

[ vissza ]

 

Támogatók

1540996387.png 1505892267.jpg 1530024373.jpg 1505892234.jpg 1505990842.jpg 1505991303.jpg 1505991790.JPG

copyright © 2012 hand All rights reserved